Rådet antar slutsatser om Sammanhållningspolitikens genomförande och framtida utformning

Published On: 2022-12-12Last Updated: 2022-12-14

Ett starkt främjande av regional utveckling i Europa, kommande utmaningar och vägen framåt för Europas regioner. Dessa punkter fanns med när EU:s ministerråd presenterade sina slutsatser om sammanhållningspolitiken och det fortsätta arbetet med att utveckla samarbetet inom EU.

Den 22 november antog EU:s ministerråd ett antal slutsatser om EU:s sammanhållningspolitik. Slutsatserna omfattar en allmän bedömning av politikens roll för främjandet av regional utveckling i EU, de främsta utmaningarna i genomförandet och ambitioner om vägen framåt. Medlemsländerna påminner bland annat om att den sociala, ekonomiska och territoriella sammanhållningen är kärnan i det europeiska projektet och lyfter vikten av att skydda EU:s ekonomiska intressen.

Sammanhållningspolitikens mervärde
Från rådets slutsatser går det att identifiera ett stort fokus på sammanhållningspolitikens roll för att bidra till EU:s framtida utveckling, bland annat genom att stödja omställningen till en klimatneutral, cirkulär, grön och digital ekonomi och samtidigt säkerställa en balanserad inre marknad och öka EU:s konkurrenskraft på global nivå. Rådet förtydligar att sammanhållningspolitiken inte är ett krisinstrument, även om den har visat sig bidra till att mildra effekterna av den senaste tidens kriser, och anser att sammanhållningspolitiken bör kunna anpassa sig till ny utveckling utan att dess strukturella och långsiktiga mål äventyras. Dessutom betonar rådet att metoden med delad förvaltning är ett centralt inslag som säkerställer ett effektivt genomförande av sammanhållningspolitiken.

Den territoriella aspekten av sammanhållningspolitiken
Rådet påpekar att den territoriella dimensionen bör beaktas vid utformningen och genomförandet av EU-instrument, inbegripet sådana som är ett svar på oväntade globala utmaningar. De understryker att särskild uppmärksamhet måste ägnas åt särdragen hos och stödet till regioner, särskilt mindre utvecklade regioner, som lider av strukturella obalanser.

Reaktioner från regioner och kommuner
Det europeiska nätverket the Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR) kommenterar slutsatserna genom att bland annat:

  • Välkomna att sammanhållningspolitiken betraktas som ett långsiktigt samarbete och inte ett krisinstrument.
  • Betona att det finns ett behov av att fokusera mer på synergier mellan sammanhållningspolitiken och andra EU-instrument.
  • Uppmana att arbetet med att utvärdera sammanhållningspolitikens effekter genom att analysera de makroekonomiska och spridningseffekterna för alla regioner fortsätter.
  • Betona behovet av att fortsätta att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen, baserat på ett starkt flernivåstyre och partnerskap med regionala intressenter och medborgare, och över EU:s olika politikområden.

Rådets slutsatser om sammanhållningspolitiken välkomnas av EU:s regioner och kommuner i ett pressmeddelande från #CohesionAlliance.

Bildkälla: Europeiska regionkommitténs hemsida

För mer information:
Läs mer om rådets slutsatser om sammanhållningspolitiken
Läs pressmeddelandet från #CohesionAlliance om rådets slutsatser
Läs mer om CPMR:s reflektionspapper om sammanhållningspolitiken här
Läs Central Swedens artikel om den åttonde sammanhållningsrapporten här
Läs Central Swedens artikel om CPMR:s analys på den åttonde sammanhållningsrapporten här

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+46 (0) 72 084 90 75

Kontaktperson på Central Sweden
Lukas Nygårdh
Informationsansvarig

+32 496 30 69 55