Central Swedens verksamhetsområden

Central Sweden European Office, det vill säga kontoret i Bryssel, utgör medlemsregionernas förlänga arm i EU. Kontoret ska bedriva omvärldsbevakning och representera föreningens medlemmar i olika sammanhang i Bryssel. Kontoret ska, tillsammans med medlemmarna, utforma och genomföra kompetenshöjande insatser om EU-perspektivet på regionala utvecklingsfrågor. Vidare ska kontoret vid behov stödja medlemmarnas aktiviteter inom politisk påverkan och projektutveckling. De fyra verksamhetsområdena är nära sammankopplade och ofta även en förutsättning för varandra.

Omvärldsbevakning- och analys samt förmedling av denna information är en grundläggande uppgift för kontoret. Detta verksamhetsområde innebär att kontoret:

  • Följer EU-politiken, inklusive finansieringsmöjligheter utifrån regional utveckling
  • Håller medlemsregionerna uppdaterade om nutid och framtid
  • Gemensamt med kollegorna i medlemsregionerna analyserar eventuell påverkan av EU-politiken på det regionala utvecklingsuppdraget
  • På ett lättillgängligt sätt kommunicerar och informerar om omvärldsbevakning och -analys, exempelvis genom Studio Bryssel

Kontoret representerar medlemsregionerna i olika Brysselsammanhang för att bygga relationer och knyta kontakter. Detta bidrar till att:

  • Marknadsföra medlemmarna
  • Utveckla samarbetet med andra relevanta aktörer
  • Arbeta med omvärldsbevakning
  • Företräda regionernas intressen och bedriva politisk påverkan

Kontoret arbetar för att det ska finns en hög och aktuell kunskapsnivå rörande EU-perspektivet i genomförandet av medlemsregionernas regionala utvecklingsstrategier, exempelvis genom att:

  • Erbjuda strateger i medlemsregionernas förvaltningar att planera och genomföra en arbetsvecka i Bryssel
  • Ta emot studiebesök till kontoret i Bryssel
  • Ta fram program för studieresor till Bryssel
  • Planera och genomföra så kallade hemmaveckor i medlemsregionerna, när Central Swedens personal arbetar och deltar på mötet på plats i regionerna

Central Sweden bevakar regionernas intressen och påverkar lagstiftning som antas av Europaparlamentet och Europeiska rådet till fördel för regionerna. Det handlar om att påverka diskussioner, att vara på plats och snabbt utröna om kommande beslut som är kopplade till medlemmarnas sakfrågor, delta i gynnsamma nätverk, rusta för kommande EU-initiativ och så vidare.

För de svenska regionerna har uttrycket ”50 procent” länge använts som en uppskattning av EU:s påverkan på dess verksamhet. Viktigt att komma ihåg är dock att EU:s politik berör regionerna både direkt och indirekt. Lagstiftning i EU påverkar direkt regionala aktiviteter inom exempelvis offentlig upphandling, transport och energi. Alla resurser som kanaliseras från EU, genom såväl regional- och socialfond såväl som sektorsprogram, har dessutom sin grund i olika beslut som passerar genom EU:s beslutsprocess. Från de strategier som styr övergripande mål och prioriteringar till de förordningar som etablerar enskilda instrument. Därför finns det ett behov av att vara en proaktiv aktör i processerna. När nya förslag kommer från kommissionen eller om initiativ tas från någon annan relevant aktör bör arbetet med att ta fram en regional ståndpunkt inledas så snart som möjligt.

För att vinna inflytande i EU är det nödvändigt att arbeta på många olika fronter, mot EU-kommissionen, Europeiska rådet, Europaparlamentet, andra regioner och nätverk. Central Swedens kompetens är kunskapen om hur EU-institutionerna arbetar samt i vilka skeden och med vilka metoder regionerna bäst närmar sig dem för att få gehör för sina synpunkter.

I ett tidigt skede är det framförallt kommissionen Central Sweden riktar in sig på. Det är av stor vikt att etablera kontakt i ett tidigt skede med de tjänstemän som ansvarar för att utarbeta ett kommissionsförslag. Genom att känna till att kommissionen planerar att lägga ett förslag som regionerna vill påverka, kan Central Sweden hjälpa medlemmarna att agera redan innan det finns ett formellt förslag. Konkret handlar det om att informera samt att ge förslag och argument till kommissionens tjänstemän vid personliga möten eller genom skriftliga kontakter.

Europaparlamentet har stort inflytande i många frågor och därför är det viktigt att följa och påverka Europaparlamentets behandling av olika frågor. Här finns det möjlighet till inspel att påverka den kommande politikens inriktning. Den svenska EU-representationens olika råd med ansvar för förhandlingar i Europeiska unionens råd är också viktiga personer att informera om regionernas ståndpunkter.

Att etablera strategiska kontakter med andra regioner och organisationer är också viktigt i detta avseende. Allianser och nätverk behövs på politisk nivå såväl som mellan tjänstemän, i Bryssel, i regionerna och däremellan.

Central Swedens arbete med politisk påverkan grundar sig i medlemsregionernas politiskt antagna positionspapper och yttranden. Central Sweden använder dessa synpunkter som underlag bland annat i samband med möten på Sveriges Ständiga Representation vid EU, där de svenska regionkontoren i Bryssel (SveReg) regelbundet träffar ambassadörerna och även bjuds in till möten med exempelvis statssekreterare i samband med ministerrådsmöten. Vid dessa möten ges tillfälle att lyfta frågor som är av stor vikt för Central Swedens medlemsregioner.

En viktig del i Central Swedens uppdrag är att odla personliga kontakter med olika nyckelpersoner, såsom Europaparlamentariker och deras politiskt sakkunniga, för att informera om regionens ståndpunkter och ge argument för dessa. I kontakt med dessa nyckelpersoner använder Central Sweden positionspapper och yttranden som underlag för att bland annat underrätta dem om medlemsregionernas position inför omröstningar i parlamentet.

Även Europeiska regionkommittén (ReK), ett rådgivande organ med uppgift att bedöma EU:s lagstiftning och politik ur ett lokalt och regionalt perspektiv, och dess ledamöter, är viktiga att hålla informerade i påverkansarbetet. Sveriges kommuner och regioners (SKR) Brysselkontor samordnar de svenska ledamöternas deltagande i ReK. Central Sweden har kontinuerlig dialog med ledamöter från Central Swedens medlemsregioner kring yttranden som Regionkommittén har tagit fram, samt hållit SKR uppdaterade om och fört en dialog kring den information som Central Sweden kommunicerar till ledamöterna.

Exempel på positionspapper som Central Swedens påverkansarbete baseras på

2021

2020

2019

2018

2017

Många av utmaningarna som Central Swedens medlemmar står inför, är gemensamma för hela EU. Detta gör att EU erbjuder finansieringsmöjligheter för projekt som avser bidra till att finna gemensamma lösningar. Central Sweden arbetar med projektstöd med fokus på utvecklandet av internationella samarbetsprojekt inom EU:s sektorsprogram som ska bidra till förverkligandet av medlemmarnas regionala utvecklingsstrategier.

Inom ramen för projektstöd stöttar Central Sweden medlemmarna bland annat i arbetet att hitta bra samarbetspartners samt att tolka utlysningstexter och korrekturläsa projektansökningar. Central Sweden bidrar även med den politiska kontexten till EU:s fonder och program och kan även bistå med strategiska råd gällande passande finansieringsmöjligheter, val av samarbetspartner samt hur projektansökan bör formuleras.

Projektstöd inom EU:s sektorsprogram

Central Sweden arbetar endast med projektstöd inom sektorsprogrammen. Sektorsprogrammen är utformade sektorsvis och avser endast medfinansierade projekt som kan påvisa ett starkt europeiskt mervärde. Ett europeiskt mervärde innebär att projekten måste bidra till den europeiska utvecklingen inom området och att projektresultaten ska vara till nytta för hela Europa. Exempelvis kan det röra sig om att ta fram nya arbetsmetoder inom skolan för att förhindra förtidiga avhopp, metoder som sedan kan användas inom andra regioner och medlemsstater. Det kan även röra sig om spetsforskning om smarta material inom industrin eller utbyte av erfarenheter och kunskap inom energieffektivt byggande.

Till sektorsprogrammen krävs att projekten drivs i partnerskap, oftast med minst tre partners från olika medlemsländer. Konkurrensen mellan partnerskapen är hård och endast de bästa projekten inom respektive sektor har chans till medfinansiering. Sektorsprogrammen handläggs av kommissionens berörda generaldirektorat eller utsedda EU-organ. Central Sweden har tagit fram en guide till de för medlemsregionerna mest relevanta sektorsprogrammen. Vänligen kontakta Central Sweden för möjligheten att ta del av guiden.