Europaforum 2022: Från europeisk och nationell energipolitik till regionala förutsättningar

Published On: 2022-12-14Last Updated: 2023-01-17

Ukraina, Ukraina, Ukraina! Likt Sveriges EU-ambassadör Lars Danielssons sammanfattning av Sveriges prioriteringar inför ordförandeskapet kunde det ha låtit under Europaforum 2022, när temat för i år var energiförsörjning. Men precis som för ordförandeskapet blev det mycket mer än kriget som kom i fokus när vi diskuterade framtida utmaningar och möjligheter för regioner inom energifrågan.

Fredagen den 9 december gick 2022 års Europaforum av stapeln. Seminariet anordnades av Intresseföreningen Bergslaget och Central Sweden ideell förening där olika aspekter av den nuvarande energisituationen från både ett svenskt och europeiskt perspektiv lyftes fram. Seminariet bjöd på sju olika talare som diskuterade energikrisen under fyra tematiska områden.

Kriget i Ukraina och konsekvenserna av RePowerEU
Först ut på agendan var Simon Dekeyrel, politisk analytiker från den europeisk tankesmedjan European Policy Center (EPC). Under samtalet redogjorde Dekeryel hur Rysslands invasionskrig i Ukraina påverkat EU:s energipolitik och hur arbetet går med att minska EU:s beroende av ryska fossila bränslen.

Den svenska elmarknadsmodellen och förutsättningarna för nationell politik
Andra talaren för dagen var Thomas Tangerås, programchef på Institut för näringslivsforskning (INF) som visade på varför den svenska elmarknaden ser ut som den gör. Samtalet började med en historisk överblick över de förändringarna som har skett i den svenska elmarknadsmodelen som har lett till dagens stora regionala skillnader i elpris. Vidare diskuterades också de olika politiska nationella förslagen som presenterats för att reducera de höga elpriserna.

Europeisk regional utblick
Näst på tur var Irena Bonavino, vätgasstrateg på Scottish Enterprise och Chris Probert, innovationsstrateg inom walesiska Regeringskansliet. Hos våra brittiska kollegor fick vi lära oss om de regionala målsättningar om egenägd elproduktion som finns i båda länderna, mer om olika vätgasprojekten som de arbetar med, diskuterat regioners roll i omställningsprocessen samt relationen mellan regioner och företagande.

Tillbaka på hemmaplan: Utmaningar och målsättningar
Till sist men inte minst bjöd seminariet även på en panel där Mattias Ahlstedt, regional utvecklingsledare på regiondalarna, Stefan Bernström, utvecklingsledare inom energieffektivisering i Region Örebro Län och Marie Asplind, energistrateg från Region Gävleborg diskuterade energisituationen i de olika länen och hur de tre regionerna arbetar med energifrågan, kopplat till bland annat kapacitet, nyetableringar och till den gröna omställningen.

Tidstämpel
Simon Dekeyrel, politisk analytiker från den europeisk tankesmedjan European Policy Center (EPC) gå till 00:07:00.
Thomas Tangerås, programchef på Institut för näringslivsforskning (INF) gå till 00:46:34.
Irena Bonavino, vätgasstrateg på Scottish Enterprise och Chris Probert , innovationsstrateg inom walesiska Regeringskansliet gå till 01:31:17. 
Mattias Ahlstedt, regional utvecklingsledare på Region Dalarna, Stefan Bernström, utvecklingsledare inom energieffektivisering i Region Örebro län och Marie Asplind, energistrateg på Region Gävleborg gå till 01:57:35. 

Kontaktperson på Central Sweden
Cecilia Aketch Akanga
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92