Överenskommelse om förordningen för avskogningsfria produkter

Published On: 2023-03-08Last Updated: 2023-03-08

Palmolja, nötkött, timmer, kaffe, kakao, gummi och soja, läder, choklad och möbler är några av de råvaror och produkter som kommer att omfattas av nya regler för att inte handel (import/export) med dessa ska bidra till avskogning och skogsförstörelse, varken inom eller framför allt, utanför EU. I december 2022 enades medlemsstaterna i rådet och Europaparlamentet om en preliminär överenskommelse om den nya förordningen, som väntas antas formellt under våren 2023.

Målsättning med Förordning om tillgängliggörande av produkter på den inre marknaden såväl som export från EU som förknippas med avskogning eller utarmning av skogar, är att minska avskogningen och utarmning av skogar som konsumtion och produktion av varor inom EU orsakar. Andra målsättningar är också att minska de globala utsläppen av växthusgaser och reducera förlusten av biologisk mångfald. Förordningens bygger vidare systemet i den nuvarande timmerförordningen som syftar till att alla marknadsaktörer ska kunna visa på att tillbörlig aktsamhet visats.

Den nya lagstiftningen innebär att företag som importerar och säljer nötkött, kakao, kaffe, palmolja, soja och gummi samt ett antal förädlade produkter såsom läder, choklad och möbler, på EU:s inre marknad eller exporterar de här produkterna från unionen ska kunna visa att produktionen inte har skett på mark som nyligen avskogats eller i fallet med träprodukter, gett upphov till utarmning av skogar. Företagen måste också kontrollera efterlevnaden av relevant lagstiftning i produktionslandet, inbegripet om mänskliga rättigheter, och att de berörda ursprungsbefolkningarnas rättigheter har respekterats. Överenskommelsen omfattar även en översyn om två år för att eventuellt omfatta fler produkter och om ytterligare ekosystem skulle kunna inbegripas i lagstiftningen (förutom skog).

För de verksamhetsutövare som inte följer den nya lagstiftningen kommer böter i proportion till miljöskadan och värdet av de relevanta varorna i fråga utfärdas till minst 4 procent av verksamhetsutövarnas årliga omsättning i EU och inbegripa en tillfällig uteslutning från offentlig upphandling och från tillgång till offentlig finansiering.

Vad händer nu?
Rådet och Europarlamentet enades om en kompromiss i december 2022. Ett formellt antagande av den nya förordningen väntas ske av Rådet respektive Europaparlamentet under våren 2023.

Mer information
Europaparlamentets pressmeddelande om överenskommelsen
Rådets pressmeddelande om överenskommelsen
Sveriges regerings Fakta-PM till Riksdagen om förordningsförslaget
Central Swedens tidigare artikel om förordningen: Lägesrapport: Förordningen för avskogningsfria produkter

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92