Nytt EU-förslag ska minska utsläppen från plastpellets – Nationell remiss öppen

Published On: 2023-11-08Last Updated: 2023-11-29

EU-kommissionen har lagt fram ett nytt lagförslag för att minska mikroplastföroreningarna från plastpellets. Målet med förslaget är att föreskriva försiktighetsåtgärder för alla aktörer som hanterar plastpellets. En svensk nationell remiss om förslaget är öppen till den 29 januari 2024. 

Den 16 oktober presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag om att minska mikroplastföroreningar från plastpellets som lägger fokus på försiktighetsåtgärder för alla aktörer som hanterar plastpellets. EU-kommissionen hoppas att en gemensam EU-standard ska främja en rättvis konkurrens mellan aktörerna genom att skapa liknande förutsättningar. Åtgärdernas beräknas att minska utsläppen av pellets med 74 procent och därmed minska de skadliga konsekvenserna för både miljön och människors hälsa. 

Vad innehåller kommissionens förslag i korthet?
Beroende på anläggningens eller transportverksamhetens storlek måste verksamhetsutövarna följa vissa hanteringsmetoder. För att säkerställa efterlevnad föreslås obligatorisk certifiering, där större aktörer krävs att erhålla intyg från en oberoende tredje part, medan mindre företag ger egen försäkran. Det ska även utvecklas en enhetlig metod för att mäta förlusterna samt att öka medvetenhet om miljö- och hälsopåverkan. Kraven inom förordningen kommer att gälla hela leverantskedjan, det vil säga att alla ekonomiska aktörer, både i och utanför EU, som tillverkar eller handlar med plastpellets då måste uppfylla kraven inom 18 månader efter det att lagstiftningen har trätt i kraft. 

Vad är nästa steg? 
Förslaget kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och rådet (medlemsländerna), det vill säga att de båda lagstiftande institutionerna ska ta fram sina respektive förhandlingspositioner utifrån kommissionens förslag. Det är dock mycket troligt att förhandlingarna kommer att dra ut på tiden då det är EU-val den 9 juni, vilket gör att det troligen blir ett uppehåll på uppemot sex månader under senvår – senhöst 2024. En överenskommelse om förslaget kommer troligen först att nås under 2025, och därefter kommer kraven i lagstiftningen börja gälla 18 månader efter att överenskommelsen antagits formellt.  

Nationell remiss: 
Just nu är en svensk nationell remiss öppen för att få in synpunkter på förslaget. Sveriges kommuner och regioner (SKR) är bland remissinstanserna, vilket innebär att det är möjligt att framföra åsikter även till dem. Remissen är öppen till 29 januari 2024.  

Reaktioner på förslaget
Rethink Plastic, en allians av ledande europeiska icke-statliga organisationer, välkomnar förslaget om att hantera plastpelletsföroreningar men uppmanar kommissionen att även tackla andra betydande källor av mikroplastföroreningar. 

Sveriges ståndpunkt
Regeringen stöder förslaget och välkomnar särskilt de stränga kraven på att minska läckaget av plastpellets längs hela värdekedjan, med ett betonande av förebyggande åtgärder. Att dessa åtgärder genomförs på EU-nivå är positivt för att säkerställa lika konkurrensförutsättningar inom unionen. Regeringen stödjer även kommissionens initiativ att införa en standardiserad mätmetod för att kvantifiera pelletsutsläpp men understryker vikten av att reglera och hantera övriga källor till oavsiktliga mikroplastutsläpp. 

Mikroplaster är långlivade och svåra att avlägsna från naturen. Mikroplaster förorenar marina, sötvattens- och landområden samt livsmedel och dricksvatten. Plastpellets är råmaterialet för all plast och används i produktionen av alla plastprodukter. Idag är plastpellets är en av de största källorna till oavsiktliga mikroplastföroreningar och finns i vatten, mark, jordbruksmark och skadar både ekosystemen och den biologiska mångfalden. Dessa plastpariklar bryts inte biologiskt ned i miljön, och når mänsklig konsumtion via livsmedel.  

Enligt kommissionen läcker årligen 52 000 till 184 000 ton pellets ut i miljön. Den främsta orsaken till dessa utsläpp är bristfällig hantering av pellets i leveranskedjan, särskilt under tillverknings- och transportprocesser. Tillsammans med de begränsningar som antogs den 25 september 2023 i för avsiktligt tillsatta mikroplaster, utgör de åtgärder som föreslås i detta lagförslag de första EU-instrumenten som specifikt utformats för att bekämpa mikroplastförorening. Det syftar även till att minska utsläppen av mikroplast i miljön med 30 procent fram till 2030 enligt målet som fastställts i handlingsplanen för nollförorening (Zero Pollution Action Plan) samt EU:s plaststrategi och handlingsplanen för den cirkulära ekonomin. 

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92