Förordningsförslag om kritiska råvaror av avgörande betydelse

Published On: 2023-04-12Last Updated: 2023-05-24

En förteckning över viktiga strategiska råvaror, målsättningar för utvinning av råvara inom EU och strategiska projekt är några av huvuddelarna i EU-kommissionens förordningsförslag om kritiska råvaror. Förslaget presenterades tillsammans med förordningen om netto-noll-industri och är en del i åtgärderna som kommer utav EU-kommissionens industriplan för den gröna given.

Den gröna och digitala omställningen som EU står inför skapar ett ökat behov av att säkerställa att EU kan utvinna och ha tillgång till råvaror som används inom tillverkningen av exempelvis batterier, elektriska fordon och vindturbiner. Det menar EU-kommissionen som nu föreslår en förordning om kritiska råvaror av avgörande betydelse som en del av industriplanen för den gröna given. Förslaget omfattar dels en förteckning över strategiska råvaror av betydelse och specifika riktmärken som anger den inhemska kapacitet, bland annat inhemsk utvinning och bearbetning av råvaror, som ska finnas inom EU innan 2030, dels åtgärder som exempelvis strategiska projekt för kritiska råvaror vilka ska ges förenklade tillståndsprocesser och främjas via snabbare tillgång till finansiering.

Uppdaterad förteckning och specifika riktmärken för inhemsk kapacitet
Förordningen omfattar 1) en uppdaterad förteckning över kritiska råvaror av avgörande betydelse och 2) en förteckning över strategiska råvaror som är av avgörande betydelse för teknik som är viktig för att garantera produktionen inom strategiskt viktiga värdekedjor och industri. Totalt anges 34 ämnen på listan över kritiska råvaror och nytillkomna ämnen är koppar, nickel, arsenik, helium, mangan och fältspat. Av dessa ämnen anses 16 vara strategiskt viktiga råvaror. Ingår gör även ett fastställande av riktmärken för inhemsk kapacitet av de utpekade strategiska råvarorna som ska uppnås innan 2030. Fyra övergripande riktmärken anges utifrån utvinning, bearbetning, återvinning och externa källor, enligt bilden nedan från EU-kommissionens faktablad om förordningsförslaget:

Bakgrundsfakta om EU:s kritiska råvaror
Var tredje år, med start 2011, har EU-kommissionen tagit fram en lista över kritiska råvaror, Critical Raw Materials (CRM). Den omfattar ämnen som anses vara särskilt viktiga för EU:s ekonomi, men vars försörjning bedöms vara osäker eller hotad. Det kan exempelvis handla om geopolitiska faktorer vilket bidragit till osäkerheten, som i fallet med sällsynta jordartsmetaller där Kina kontrollerar 98 procent av världens kända fyndigheter.

En del av EU-kommissionens industriplan för den gröna given
Förordningsförslaget om kritiska råvaror är ett av två förordningsförslag, tillsammans med förordningsförslag om netto-noll-industri, som presenterats inom ramen för EU-kommissionens industriplan för den gröna given som ses som en del av EU:s motdrag till USA:s Inflation Reduction Act, som subventionerar amerikanska företag inom grön teknik. Central Sweden kommer fortsätta att bevaka de förslag och initiativ som kommer presenteras utifrån industriplanen under 2023 och framåt.

Mer information:
Läs EU-kommissionens pressmeddelande om förordningsförslaget
Läs EU-kommissionens faktablad om förordningsförslaget
Ladda ner och läs mer via förordningstexten och medföljande annex
Läs Central Swedens nyhet om förordningsförslaget om netto-noll-industri
Läs Central Swedens nyhet om en industriplan för den gröna given
Läs regeringens fakta-PM

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53