Industriplan för den gröna given – EU:s svar på USA:s subventioner till grön teknik

Published On: 2023-02-08Last Updated: 2023-02-08

En utvidgning av de tillfälliga statsstödsreglerna för att stödja den gröna omställningen är ett av förslagen i EU-kommissionens industriplan för den gröna given som presenterades i början av februari. Planen diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer under ett extrainsatt toppmöte 9 – 10 februari.  

Främja konkurrenskraften för Europas netto-noll-industri och stödja den snabba omställningen till klimatneutralitet är syftet med den gröna industriplanen EU-kommissionen presenterade i början av februari. Planen presenteras efter en tids diskussioner och spekulationer på EU-nivå kring hur EU ska möta det stora klimatpaketet Inflation Reduction Act (IRA) som USA:s kongress antog i augusti 2022. IRA omfattar bland annat subventioner av produktion av grön teknik, något många EU-länder ser som ett tydligt hot mot den europeiska industrin.

EU:s gröna industriplan bygger på fyra pelare:

  • Ett förutsägbart och förenklat regelverk
  • Snabbare tillgång till finansiering
  • Ökad kompetens
  • Öppen handel för motståndskraftiga leveranskedjor

Det förslag inom den gröna industriplanen som med största sannolikhet kommer att väcka störst diskussion på EU-nivå är EU-kommissionens förslag om ändring av den tillfälliga kris- och omställningsramen. Förslaget syftar till att omvandla den tillfälliga ramen för statligt stöd till en tillfällig kris- och omställningsram, vilket innebär en utvidgning av de tillfälliga statsstödsreglerna som nu gäller för energikrisen för ökad möjlighet att subventionera företag som bidrar till den gröna omställningen.

Ytterligare en fråga inom ramen för den gröna industriplanen som, inte minst för Sverige, blir intressant att följa är EU-kommissionens förslag om att innan sommaren 2023 presentera en ny fond för europeisk suveränitet. Den nya fonden skulle bidra till att öka den gemensamma finansieringen på EU-nivå till stöd för investeringar i tillverkning av netto-noll-teknik. Det är ännu inte känt hur denna fond ska finansieras. Den generella svenska hållningen är att nya initiativ ska finansieras inom befinltiga budgetramar, något som denna nya fond troligtvis inte skulle göra.

Nästa steg
EU:s stats- och regeringschefer kommer att diskutera den gröna industriplanen och dess föreslagna åtgärder under ett extrainsatt toppmöte 9 – 10 februari. Därefter kommer EU-kommissionen utarbeta ett mer detaljerat förslag som presenteras inför nästa toppmöte i mars.

För mer information
Läs mer om den gröna industriplanen här
Läs mer om ändringsförslaget av den tillfälliga kris- och omställningsramen här

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+46 (0) 72 084 90 75