EU-kommissionen rekommenderar nytt klimatmål till år 2040

Published On: 2024-02-26Last Updated: 2024-03-01

Minskade växthusgasutsläpp med 90 procent jämfört med 1990 års nivåer för att EU ska kunna nå klimatneutralitet till år 2050, det rekommenderar den nuvarande EU-kommissionen. Målet, som kommer bli styrande för den framtida europeiska klimatpolitiken, beslutas dock inte om förrän tidigast till hösten.  

EU-kommissionen fortsätter att staka ut vägen mot ett klimatneutralt EU till år 2050 genom att rekommendera ett nytt delmål till år 2040: en minskning av växthusgasutsläpp med 90 procent jämfört med år 1990 nivåer.

Precis som att målet om 55 procents minskning av växthusgasutsläppen i EU till 2030 är styrande för lagstiftningarna inom 55%-paketet (förnybar energi, energieffektivisering, kolinlagring i skog och mark, förbud mot nya förbränningsmotorer med mera), kommer målet till år 2040 vara tongivande för EU:s framtida klimatpolitik. I den medföljande konsekvensbedömningen till 2040-rekommendationen, pekas redan flera områden ut som viktiga i det fortsatta arbetet mot klimatneutralitet:

Bildkälla: EU-kommissionens faktablad: Europas klimatväg 2040: En väg mot klimatneutralitet senast 2050

Hur omfattande och långtgående lagförslagen kommer vara inom de olika sektorerna som omnämns ovan är för tidigt att säga, det beror om mångt och mycket på den politiska viljan och kontexten som då råder (ett par år framåt från idag). Redan nu kan vi dock konstatera att det kommer komma nya lagförslag som ska minska användandet av fossila bränslen oavsett sektor, och som ska främja användandet av fossilfria bränslen. Vidare är det också mycket troligt att den framtida klimatpolitiken kommer att betona den ekonomiska vinsten i genomförandet av omställningen, exempelvis kopplat till stärkt konkurrenskraft och ett effektivare användande av resurser – något som den nuvarande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen redan nu lyfter fram i sin kampanj för att bli omvald för en andra mandatperiod.

Just nu är en svensk nationell remiss från Klimat- och Näringslivsdepartementet öppen för att få in synpunkter på EU-kommissionens rekommendation om nytt klimatmål till 2040 samt om den separata men närliggande nya strategin om industriell koldixidförvaltning. Sista svarsdag är den 30 april 2024. Remissvaren bistår Sveriges regering i att ta ställning om klimatmålet, och om strategin.

Europaparlamentet och EU-länderna ska nu diskutera det nya utsläppsmålet, och sedan blir det nästa EU-kommission, som i höst tillträder efter Europaparlamentsvalet, som lägger fram ett (eventuellt) konkret lagförslag, likt det som gjordes med målen till 2050 och 2030 (EU:s klimatlag).