Tillståndet i EU:s regioner och kommuner

Published On: 2023-10-25Last Updated: 2023-10-31

Krishantering, den gröna och digitala omställningen och EU:s framtid har pekats ut som de största utmaningar för EU:s regioner och kommuner i europeiska regionkommittén årliga rapport för 2023. Syftet med årets rapport är att tillhandahålla underlag för EU:s politiska beslut genom att presentera utmaningar och lokala lösningar inför det kommande valåret.  

Varje år presenterar Europeiska regionkommittén en rapport som beskriver tillståndet i EU:s regioner och kommuner i samband med den Europeiska veckan för regioner och städer. Rapportens huvudsakliga mål är att belysa utmaningar och lösningar för regioner och kommuner inom olika politikområden. I årets rapport, som syftar till att vara en vägledning inför det kommande EU-valet 2024 och EU-institutionernas nästa lagstiftningscykel, presenteras en analys av centrala frågor för regioner och städer:

  • Krishantering av klimatkatastrofen samt Rysslands invasion av Ukraina
  • Den gröna och digitala omställningen 
  • Demokratins framtid och EU:s utvidgning 

Rapporten konstaterar även att förtroendet för lokala och regionala ledare är högre än för den nationella och europeiska nivån. Regionkommittén menar därför att det är viktigt att stärka regioner och kommuners roll inom EU:s beslutsprocesser för att komma närmare medborgarna.

Tillståndet i EU:s regioner och städers årliga rapport sammanställs genom forskningsstudier på uppdrag av Europeiska regionkommittén, akademisk forskning och bidrag från andra EU-institutioner. Tillsammans med årsrapporten presenteras även regional och lokal barometer, som genomförts i samarbete med IPSOS, där lokala och regionala ledare i samtliga 27 medlemsstater i EU har deltagit. Eurobarometer-undersökningen utgör en viktig plattform där lokala politiker inom EU kan framföra sina synpunkter gällande EU:s utmaningar och prioriteringar. Se resultatet från barometern här.  

Tips! Se Europeiska regionkommitténs ordförande Vasco Alves Cordeiro tal som sammanfattar de viktigaste slutsatserna och rekommendationer från rapporten här nedan

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53