Lägesrapport: EU:s framtida regionalpolitik

Published On: 2023-03-01Last Updated: 2023-03-03

Ett första högnivågruppsmöte, ny rapport från Europeiska revisionsrätten, utkast på rådslutsatser om synergier mellan strukturfonderna och EU:s forskningsprogram och flera nya diskussions- och reflektionspapper. Det är ett urval av det som hänt inom ramen för diskussionen om sammanhållningspolitikens framtid under 2023.

Diskussionen om framtidens sammanhållningspolitik är igång på allvar. Under 2023 har flera nya rapporter och diskussions- och reflektionspapper presenterats och ett första högnivågruppsmöte har anordnats. I denna artikel samlar Central Sweden relevant bevakning från diskussionen om sammanhållningspolitikens framtid.

Högnivågrupp om framtidens sammanhållningspolitik
Den 31 januari träffades den högnivågrupp om framtidens sammanhållningspolitik, som EU-kommissionen tillsatt, för ett första av nio möten under 2023. Samtliga möten med högnivågruppen kommer sändas på EU-kommissionens hemsida. Expertgruppen väntas i slutet av 2023 presentera rekommendationer om framtidens sammanhållningspolitik. Se sändningen från det första mötet, läs EU-kommissionens information om högnivågruppen och läs mer om det första mötet via North Swedens artikel.

EU:s revisorer ifrågasätter om sammanhållningspolitiken är rätt redskap för att hantera kriser
Europeiska Revisionsrätten har publicerat en rapport om EU:s användning av krishanteringsverktygen CRRI/CRII+ och React-EU i syfte att granska sammanhållningspolitikens lämplighet att fungera som krisverktyg och undersöka huruvida åtgärderna hjälpte medlemsländer att hantera pandemin. Rapporten visar att EU behöver överväga hur sammanhållningspolitiken används som krishanteringsverktyg. Resultaten i rapporten kan bli viktiga i diskussionen om SHP som krisinstrument. Läs mer om rapporten i Region Östergötlands EU-kontors artikel.

EU:s revisorer menar att synergier mellan ERUF och EU:s forskningsprogram behöver stärkas   
I oktober 2022 presenterade Europeiska Revisionsrätten en rapport om synergier mellan Horisont 2020 och de europeiska struktur- och investeringsfonderna. Rapporten indikerar att synergierna behöver stärkas vilket kan komma att spegla utformningen av framtidens SHP. Under våren kommer ministerrådet anta slutsatser om rapporten. Redan nu går det att läsa ett utkast på rådslutsatser från januari 2023.

Diskussionspapper från tankesmedjan European Policy Centre (EPC) 
Nyligen publicerade tankesmedjan EPC diskussionsunderlaget ”Addressing Cohesion Policy’s identity crisis in a changing European Union” som fokuserar på den kommande översynen av den fleråriga budgetramen och debatten om framtidens SHP. I underlaget presenteras fem rekommendationer för att återuppfinna sammanhållningspolitiken.

Två nya reflektionspapper från CPMR och arbetsgruppsmöte i Linköping 22–23 mars
Conference of Peripheral and Maritime regions (CPMR) har nyligen presenterat två nya diskussionspapper. Dels om vilka effekter Next Generation EU kan få på SHP dels om vad den nya flexibiliteten, som senaste årens kriser har medfört på SHP-förordningen, kan medföra. Den 22–23 mars bjuder Region Östergötland och CPMR in till ett Core Cohesion-möte där framtidens sammanhållningspolitik kommer diskuteras.

Mer information:
Sändning från det första mötet inom högnivågruppen
EU-kommissionens information om högnivågruppen
North Swedens artikel om det första mötet inom högnivågruppen
Europeiska revisionsrätten rapport om pandemins effekter på sammanhållningspolitiken
Region Östergötlands EU-kontors artikel om europeiska revisionsrättens rapport
Utkast på rådslutsatser från januari 2023 om synergier mellan ERUF och EU:s forskningsprogram
EPC:s diskussionsunderlag ”Addressing Cohesion Policy’s identity crisis in a changing European Union”
CPMR:s reflektionspapper om effekter som Next Generation EU kan få på SHP
CPMR:s reflektionspapper om den nya flexibiliteten påverkan på SHP-förordningen
CPMR:s arbetsgruppsmöte inom Core Cohesion i Linköping

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42