Halvtidsutvärdering av faciliteten för återhämtning och resiliens

Published On: 2023-05-02Last Updated: 2023-05-24

Hur väl fungerar genomförandet av faciliteten för återhämning och resiliens (RRF)? Den frågan ställer sig EU-kommissionen som fram till 8 juni ber om inspel genom ett EU-samråd. Utvärderingen av RRF är ett viktigt underlag för utformning av EU:s fleråriga budgetram efter år 2028.  

Under 2023 genomförs en rad halvtidsöversyner på EU-nivå kopplat till EU:s finansiering för att bland annat få underlag till utformning av EU:s nästa fleråriga budgetram, efter år 2028. Utvärdering av faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF) är en av dessa. RRF är det enskilt största finansieringsinstrumentet i den så kallade Coronafonden, eller Next Generation EU som den formellt heter, det vill säga den extra finansiering på 750 miljarder euro som finns tillgänglig under nuvarande budgetperiods första år. Syftet med Next Generation EU är att bidra till en grön och digital omställning för att återstarta EU:s ekonomi efter covid-19-pandemin. Next Generation EU finansieras genom en EU-gemensam upplåning på den globala finansmarknaden. EU:s medlemsländer ska gemensamt börja återbetala medlen från och med 2028 och fram tills senast 2058.

RRF medfinansierar klimat- och industrikliven samt järnvägs- och bredbandsinvesteringar i Sverige
Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF) omfattar 672,5 miljarder euro. RRF fördelas till medlemsländerna i enlighet med de nationella återhämtningsplaner varje medlemsland tagit fram som en del i ansökan av RRF-medlen. Sverige har tilldelats 34 miljarder kr i bidrag från RRF, medel som bland annat bidragit till att förstärka redan befintliga insatser så som till exempel klimat- och industrikliven samt järnvägs- och bredbandsinvesteringar.

EU:s revisorer kritiska till uppföljningen av RRF-medlen
I februari presenterade EU-kommissionen ett meddelande om de två första åren av RRF:s genomförande i vilket kommissionen konstaterar att man redan betalat ut 140 miljarder euro och att man överträffat de första investeringsmålen för den gröna och digitala omställningen. Riktigt lika positiva är inte den Europeiska revisionsrätten som i mars i år presenterade en särskild rapport om utformningen av kommissionens kontrollsystem för RRF. EU:s revisorer pekar på problem som finns när det gäller uppföljning och kontroll av hur RRF-medlen faktiskt används. Revisorernas slutsats är att skyddet av EU:s ekonomiska intressen är otillräcklig.

EU-kommissionen vill veta vad du tycker
EU-kommissionen har öppnat ett samråd för att bidra till bedömningen av genomförandet av RRF. Halvtidsutvärderingen ska framför allt bedöma facilitetens effektivitet, ändamålsenlighet, samstämmighet och relevans när det gäller att nå målen i RRF-förordningen. Den ska också titta på i vad mån ett EU-mervärde har skapats. Deadline för att lämna synpunkter är 8 juni 2023.

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58