Finansieringsmöjlighet till innovationsprojekt genom European Urban Initiative

Published On: 2023-09-27Last Updated: 2023-10-03

Vilken roll kan Europas städer spela i att forma en mer hållbar framtid? Med EU:s initiativ European Urban Initiative (EUI) kan städer få finansiering till innovationsprojekt som främjar hållbara stadsutvecklingsprojekt. Den andra ansökningsomgången är nu öppen, med chans att få upp till fem miljoner euro för projekt inom grön stadsutveckling, hållbar turism och kompetensförsörjning. Sista ansökningsdag är 5 oktober.  

Tidigare i år rapporterade Central Sweden om EU kommissionens nya initiativ European Urban Initative (EUI) och de kommande utlysningar. EUI initiativet har som mål att stärka städers innovationsförmåga och förbättra kvaliteten på investeringar för att främja en hållbar stadsutveckling. Satsningen är en del av EU:s mål om att göra europeiska städer mer hållbara och inkluderande. Initiativet stöder den urbana dimensionen av sammanhållningspolitiken 2021–2027 och EU:s regionala politik som riktar sig till städer och urbana miljöer. 

Andra ansökningsomgången öppen 
I slutet av maj öppnade den andra ansökningsomgången öppen där städer kan söka finansiering från olika EU- innovationsprojekt. ERUF finansierar 80% av kostnaderna där varje enskilt projekt kan få upp till fem miljoner euro. I den andra ansökningsomgången kan städer söka finansiering för projekt inom tre olika teman, grön stadsutveckling, hållbar turism och kompetensförsörjning.  Läs mer om den andra ansökningsomgången här. Sista ansökningsdag är 5 oktober 2023.  

  • Grönare städer: Städer kan söka finansiering för att genomföra projekt inom grön och blå infrastruktur med kopplingar till att lösa utmaningarna inom biologisk mångfald, föroreningar och klimat.
  • Hållbar turism: Städer kan söka finansiering för projekt som stödjer den gröna och digitala omställningen och resiliensen i turismens ekosystem.
  • Kompetensförsörjning – Inom detta tema kan städet ansöka om finansiering för att testa nya lösningar för att behålla och locka till sig talanger.

european urban initiative

Europeiska stadsinitiativet bygger på det tidigare lyckade resultatet av Innovativa åtgärder i städerna, där 372 miljoner euro från 2014–2020 delades ut via 86 projekt. European Urban Initative har en total budget på 450 miljoner euro. Den första ansökningsomgång var i oktober 2022 och gav stöd till New European Bauhaus, där det kom in 99 ansökningar från 21 medlemsländer. 

European Urban Initiative baseras på tre huvudmål: 

  • Innovativa åtgärder – Ger stöd till stadsmyndigheter med 80 % samfinansiering, så att EU-städer kan fungera som testbäddar för sina innovativa idéer och överföra dem till andra städer.
  • Kapacitetsuppbyggnad – Hjälpa städers kapacitet att utforma bland annat strategier för ett integrerat och deltagarbaserad utveckling på en hållbar stadsutveckling. 
  • Kunskapsuppbyggnad och kommunikation – En kunskapsmiljö för städer att kunna ta del av kunskap, och dela den, om hållbar stadsutveckling.

Ansökningsprocessen görs genom användning av EEP-plattformen.  

  • Ansökan ska bestå av olika avsnitt som ska klargöra projektidén och dess syfte, partnerskapet, de huvudsakliga målen och förväntade resultat samt den föreslagna arbetsplanen och budgeten.  
  • Sökande har möjlighet att ladda upp en bilaga i EEP-systemet som kommer att bifogas i ansökningsformuläret. Det kan vara en karta som visar insatsområdet, ett diagram, en infografik eller likande.  
  • Det rekommenderas att göra ansökan på engelska, men det är möjligt att lämna in på något av de officiella EU-språken. De strategiska och operativa operativa bedömningarna kommer dock att göras på grundval av den engelska versionen av ansökningsformuläret
    Se EUI:s hemsida för guidelinjer om hur man ansöker här. 
    Läs en detaljerad rapport om hur ansökan går till här.

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+32 496 30 69 42

Kontaktperson på Central Sweden
Emelie Johansson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53