EU-kommissionen antar Horisont Europas arbetsprogram för 2023–2024

Published On: 2022-12-15Last Updated: 2022-12-14

Ökat fokus på regionala åtgärder, stöd till Ukraina och större finansiering för att bidra till den gröna och digitala omställningen. Allt detta inkluderades i de 14 nya arbetsprogrammen för EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa för perioden 2023–2024.

Den 6 december antogs arbetsprogrammen för Horisont Europa för de kommande två åren med en total budget på omkring 13,5 miljarder euro. Kommissionen anser att denna finansiering kommer att hjälpa EU att uppnå sina klimatmål, öka energiresiliensen och utveckla avgörande digital teknik. Finansieringen ska också inriktas på att stödja Ukraina, främja ekonomisk motståndskraft och bidra till en hållbar återhämtning från covid-19-pandemin. Arbetsprogrammen innehåller dessutom relevant information ur ett regionalt perspektiv om olika samarbetsprojekt och finansieringsmöjligheter.

Den gröna och digitala omställningen
De nya arbetsprogrammen beskriver prioriterade områden, ansökningsomgångar och struktur för finansiering. Ett stort fokus kommer att riktas mot EU:s klimatmål och arbete med digitaliseringen för att hjälpa forskare och innovatörer i Europa att hitta banbrytande lösningar på miljömässiga, energirelaterade, digitala och geopolitiska utmaningar. Över 42 % av arbetsprogrammens budget, d.v.s. 5,67 miljarder euro, går till arbete för att uppnå viktiga klimatmål, hitta innovativa lösningar för att minska växthusgasutsläppen och anpassa sig till klimatförändringarna. Därtill går 1,67 miljarder euro till att stödja biologisk mångfald. Över 4,5 miljarder euro kommer att stödja EU:s digitala omställning, bland annat för att utveckla avgörande digital teknik och Europas medborgare till att göra den en del av våra liv. Omfattande stöd ges också till det nya europeiska Bauhaus, som ska visa fördelarna med den gröna omställningen i våra dagliga liv och de utrymmen där vi vistas.

Regionalt fokus i två arbetsprogram
Det går att betrakta ett par av arbetsprogrammen för Horisont Europa under perioden 2023-2024 som särskilt intressanta ur ett regionalt perspektiv. Arbetsprogram 10, European Innovation Ecosystems (EIE), fokuserar huvudsakligen på att främja innovationsekosystem, vilket innefattar utlysningar som är relaterade till smart specialisering och regionala knutpunkter för innovation, medan arbetsprogram 11, Widening participation and strengthening the European Research Area, fokuserar på att öka synergier, bredda deltagande och stärka europeisk forskning och innovation. Mer information om en utlysning för regionala knutpunkter för innovation kommer publiceras inom den närmsta framtiden, vilket Central Sweden kommer kommunicera ytterligare om.

I kommissionens pressmeddelande finns mer information om informationstillfällen för respektive arbetsprogram och information om hur budgeten för 2023–2024 kommer fördelas.

Bakgrund
Arbetsprogrammet för Horisont Europa 2023–2024 bygger på den strategiska planen för Horisont Europa 2021–2024 som antogs i mars 2021. Det utarbetades tillsammans med berörda parter, EU-länderna och Europaparlamentet. Den 1 december inledde EU-kommissionen det största offentliga samrådet någonsin om EU:s tidigare, nuvarande och framtida forsknings- och innovationsprogram Horisont 2014–2027. Samrådet pågår i tolv veckor och bidrar till den slutliga utvärderingen av Horisont 2020, halvtidsutvärderingen av Horisont Europa och utarbetandet av den strategiska planen för Horisont Europa 2025–2027.

För mer information:
Läs EU-kommissionens pressmeddelande om arbetsprogrammet för Horisont Europa
Länk till EU-kommissionens sida för samtliga arbetsprogram inom Horisont Europa
Vinnovas sida för information om Horisont Europa
Vinnovas sida för de svenska nationella kontaktpunkterna för Horisont Europa

Kontaktperson på Central Sweden
Lukas Nygårdh
Informationsansvarig

+32 496 30 69 55

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+46 (0) 72 084 90 75