Ett år kvar till EU-val – vad står på spel?

Published On: 2023-08-16Last Updated: 2023-09-12

En ny valrörelse börjar vakna till liv – 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Partierna har inlett nomineringsprocesserna och valet börjar få en del uppmärksamhet i media. Vore det väl idag skulle de gröna backa och högerytter-partier gå framåt, enligt en färsk väljarundersökning. Vad står på spel inför EU-valet 2024? Frågor som klimat, förtroendet för EU och stödet till Ukraina är några av de frågor som i alla fall de svenska Europaparlamentarikerna ser som viktiga. 

Framgångar för EU-skeptiker och bakslag för de gröna?
Nyligen publicerade nyhetssajten Politico Europe en analys om läget inför valet. En väljarundersökning Politico låtit genomföra visar att om det skulle vara val idag skulle en bred koalition av mittenkonservativa, liberaler och socialister behålla majoriteten i Europaparlamentet, högerytter-partier och EU-skeptiker skulle göra stora framgångar och de gröna skulle tappa rejält.

Väljarundersökningen visar att partigruppen European Conservatives and Reformists (ECR), som Sverigedemokraterna ingår i, skulle bli tredje största partigruppen tillsammans med Renew Europe, i vilken svenska Centerpartiet och Liberalerna ingår. ECR skulle därmed göra stora framsteg, från femte största partigrupp idag. Likaså skulle gruppen Identitet och demokrati (ID-gruppen) få ytterligare 15 mandat om det var val idag. ID-gruppen består av ledamöter från nationalistiska och euroskeptiska partier, som är kritiska till invandring och europeisk integration.

Enligt Politicos väljarundersökning skulle gruppen för konservativa och kristdemokrater (EPP) som svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i, behålla sin ställning som största partigrupp. Likaså skulle den socialdemokratiska gruppen (S&D) behålla sin position som andra största partigrupp. De stora förlorarna, enligt Politicos väljarundersökning, skulle vara de gröna som skulle förlora mer än en tredjedel av sina nuvarande mandat.

Bilden visar mandatfördelningen per politisk grupp nuvarande mandateriod 2019 – 2024. För mer info, se Europaparlamentets hemsida.

Ambitionsnivån i EU:s framtida klimatpolitik och detaljnivån i EU-lagstiftningen – frågor som engagerar de svenska EU-parlamentarikerna
I början av juni anordnade Europaparlamentet i Sverige ett seminarium på temat ”Vad står på spel inför nästa EU-val?”. Deltog i samtalet gjort sex av Sveriges 21 ledamöter; Evin Incir (S), Arba Kokalari (M), Jakop Dalunde (MP), Emma Wiesner (C), David Lega (KD) samt Malin Björk (V). Samtalet gav en bra orientering kring det politiska läget i Europaparlamentet, arbetet inom och mellan partigrupperna, EU-parlamentarikernas syn på EU-kommissionens roll samt vilka frågor EU-parlamentarikerna vill driva framåt samt vilka frågor de ser står på spel i nästa EU-val. Ambitionsnivån i EU:s framtida klimatpolitik, förtroendet för unionen, framtida politiska allianser, det fortsatta stödet till Ukraina och detaljnivån i EU:s lagstiftning var några av de frågor som lyftes i samtalet.

För mer information
Se inspelning från Europaparlamentet i Sverige seminarium Ett år kvar till EU-valet – vad står på spel? här
Läs mer om Politico Europes väljarundersökning här

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58