Cirkulär ekonomi: Överenskommelse om ekodesign för hållbara produkter

Published On: 2023-12-06Last Updated: 2023-12-13

Ett digitalt produktpass med hållbarhetsinformation, möjliga framtida krav på upphandling och ett förbud mot osålda kläder och skor, det är några av delarna i den preliminära överenskommelse om förordningen om ekodesign för hållbara produkter som nåddes natten till den 5 december.

Natten till tisdagen den 5 december antogs en preliminär överenskommelse mellan Europaparlamentet och medlemsstaterna i rådet om förordningen om ekodesign för hållbara produkter. Syftet med lagstiftningen är att göra hållbara produkter till den nya normen i EU genom ökad produktlivslängd, effektivare användning av energi och resurser vid tillverkning, lättare att reparera och återvinna produkter, och att de ska vara tillverkade i mer återvunnet material. Den exakta lagtexten som förhandlarna kommit överens om är ännu inte offentliggjord, men detta vet vi i dagsläget: 

Överenskommelsen utvidgar omfattningen för den nuvarande lagstiftningen (som idag endast rör elektroniska produkter) för att fastställa prestanda- och informationskrav för alla typer av varor, förutom för livsmedel, foder, läkemedel och levande djur och växter, som släpps ut på EU-marknaden. Rådets pressmeddelande nämner bland annat diskmaskiner, tv-apparater, fönster och billaddare som exempel. Överenskommelsen har också landat i ett undantag för produkter som är viktiga för nationellt försvar och säkerhet samt motorfordon. Kommissionen kommer också att kunna föreslå nya krav genom delegerade akter när nya typer av produkter eller tekniker kräver det. 

Ett nytt ”Digitalt produktpass” ska införas för att ge konsumenter information om produkters miljömässiga hållbarhet. Kommissionen skriver i sitt pressmeddelande att detta skulle kunna utformas som en ”lättillgänglig etikett”. Tidigare har scanning av streckkod eller QR-kod också diskuterats i samband med passen. Kommissionen ser också att de digitala produktpassen kan omfatta ett mått på hur lätt produkten är att reparera och att informationen också kommer vara användbar inte bara för konsumenterna utan även för tullen och marknadskontrollmyndigheterna. 

Överenskommelsen ger också kommissionen möjlighet att anta obligatoriska krav för offentlig upphandling för att stimulera tillgång och efterfrågan på miljömässigt hållbara produkter. 

Överenskommelsen omfattar ett förbud för att förstöra osålda skor och textilier två år efter att lagen träder i kraft (vilket gissningsvis sker under tredje kvartalet 2024). För medelstora bolag är dock tidsfristen sex år, och mindre bolag ska helt undantas förbudet.  

Det kommer vara upp till medlemsländerna att bestämma om böter för de som bryter mot reglerna, men tanken är att det ska finnas ett EU-gemensamt system i grunden.  

Enligt Aktuell Hållbarhet kommer lagstiftningen även gälla för produkter som säljs på nätet. 

Miljörörelsen och näringslivet är nästan nöjda – men av olika anledningar
Miljöorganisationernas paraplyorganisation EEB välkomnar överenskommelsen men att de är besvikna över att förbudet mot att förstöra osålda varor inte omfattar osåld elektronik. Vidare menar de också att det finns för stora kryphål när det gäller produkter som säljs på nätet. Business Europe, där bland annat Svenskt Näringsliv är medlem, välkomnar också det nya ekodesignförslaget, men att de fortfarande är oroliga att informationskraven kommer att vara ogenomförbara och de kommer att skapa en alltför stor börda på företagen.  

Vad händer nu?
Efter att denna preliminära överenskommelse nåtts, återstår nu den formella godkännandeprocessen från rådet och parlamentet för att lagen ska kunna träda i kraft och bli juridiskt bindande. Detta väntas ske under februari/mars alternativt efter valet, vilket då troligen blir under senhösten 2024.  

För mer information
Läs mer om ekodesigndirektivet på EU-kommissionens hemsida
EU-kommissionens pressmeddelande om överenskommelsen
Rådets pressmeddelande om överenskommelsen
Europaparlamentets pressmeddelande om överenskommelsen 
Euractiv: Deal on new ‘ecodesign’ rules to make EU products greener, easier to repair (2023-12-05)
Altinget: Slit-och-släng-stopp på plats – Björk (V) försiktigt optimistisk (2023-12-06)

 

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt
transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92