Framtiden är din – lansering av framtidskonferensen

Published On: 2021-05-12Last Updated: 2021-05-18

EU:s möjlighet till gemensam upplåning av EU-budgeten, EU:s roll i den digitala och gröna omställningen och EU:s befogenheter inom bland annat hälso- och sjukvårdsområdet är samtliga brännande heta frågor som just nu debatteras och som i stor utsträckning har påverkan på lokal och regional nivå. Konferensen om Europas framtid är en möjlighet att brett debattera detta.       

Konferensen om Europas framtid, även kallad framtidskonferensen, lanserades i samband med Europadagen 9 maj och kommer att pågå under ett år. Syftet med konferensen är att skapa en dialog om EU:s framtid med och mellan EU:s medborgare och bidra till ökad demokratisk förankring av EU-samarbetet. Ett verktyg för dialogen är den digitala plattform som lanserades tidigare under våren.

Och det råder sannerligen inte brist på ämnen att diskutera inom ramen för Europas framtid. EU:s stora återhämtningsfond ”Next Generation EU” omfattar 750 miljarder euro och har kommit till genom att medlemsstaterna ger EU-kommissionen rätten till gemensam upplåning med EU-budgeten som säkerhet. Medlen ska betalas tillbaka senast 2058, ett ansvar som delas av EU:s 27 medlemsländer. Detta är unikt och har aldrig tidigare gjorts på EU-nivå, vilket också skapat stor debatt. Hur påverkar detta det framtida EU-samarbetet?

Den banbrytande övergripande målsättningen om ett klimatneutralt Europa innan 2050 som den europeiska gröna given slår fast ger en direkt påverkan på kommuner och regioner genom ny och reviderad EU-lagstiftning inom allt från transport, skog, energiförsörjning, byggande, industri, hållbara investeringar (taxonomin) och mycket, mycket mer. Vilka möjligheter och utmaningar innebär detta för den regionala utvecklingen?

Under det sociala toppmötet i Portugal 7 maj slog EU:s stats- och regeringschefer fast att EU har ett åtagande att arbeta för ett socialt Europa och genomföra den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Ett exempel på förslag inom sociala pelaren som fått stor uppmärksamhet är frågan om direktiv för minimilöner. Vad innebär ett ökat socialt åtagande på EU-nivå för kommuner och regioner?

Pandemin har visat på brister i medlemsländernas samverkan inom hälso- och sjukvårdsfrågor. EU-kommissionen har därför presenterat ett förslag om en Europeisk hälsounion för att stärka EU:s roll inom detta område. Vilken påverkan skulle ett europeiskt utökat ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor få på Sveriges kommuner och regioner?

Konferensen om Europas framtid är ett tillfälle att samtala, sprida kunskap om och debattera EU:s påverkan på lokal och regional nivå. Ta chansen att delta i och forma debatten.

För mer information
Läs mer om konferensen om Europas framtid här
Läs mer om den svenska regeringens arbete med konferensen om Europas framtid här
Se den svenska lanseringen av konferensen om Europas framtid här

Tips för ytterligare fördjupning
Den statliga myndigheten Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier, driver en podcast som erbjuder en fördjupning av aktuella Europapolitiska frågor. I senaste avsnittet, avsnitt 14: Demokrati, populism, teknokrati – en dans på slak lina, gästas podden av Sverker Gustavsson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet. I samtalet diskuteras bland annat EU:s växande utmaningar och ambitioner och vilken roll framtidskonferensen kan spela i att föra ett samtal om detta.

Bild: Europeiska kommissionen

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58