Efter att Frankrikes, Ungerns och Rumäniens respektive kandidater inte lyckades få ett godkännande av Europarlamentet efter sina utfrågningar har den nya EU-kommissionens tillträdande fördröjts. Nästa omgång utfrågningar av de nya kandidaterna kommer att ske den 14 november och förhoppningen är att kommissionen kan tillträda den 1 december.

Ursula von der Leyen. Bild: Europaparlamentet

Den 10 september meddelade EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen de nominerade kandidaterna till den nya kommissionen, med deras respektive portföljer. Den ursprungliga tidsplanen var att den nya kommissionen skulle tillträda den 1 november 2019, efter att samtliga kommissionärer hade utfrågats och godkänts av Europaparlamentet och Europeiska rådet. Efter att utfrågningarna ägt rum stod det dock klart att tillträdandet skulle komma att fördröjas, då de nominerade kandidaterna från Frankrike, Ungern, samt Rumänien inte lyckades få Europaparlamentets godkännande.

De tre nya kandidaterna är Thierry Breton från Frankrike som föreslås få ansvar för den inre marknaden, Olivér Várhelyi från Ungern som föreslås ansvara för EU:s utvidgning, samt Rumäniens nya kandidat Adina Vălean, som föreslås ansvara för transportportföljen. Vălean har lång erfarenhet av arbete i Europaparlamentet. Hon började redan 2006 som observatör, för att sedan bli ledamot när Rumänien gick med i unionen. Vălean har bland annat varit rapportör för EU:s infrastrukturprogram, Connecting Europe Facility (CEF) i Europaparlamentet och har erfarenhet av frågor som rör budget, digitalisering, transport och energi.

Adina Vălean

Adina Vălean. Bild: Europaparlamentet

Det råder fortfarande oklarheter i frågan om Storbritanniens kandidat till den nya kommissionen. Storbritannien har vid ett tidigare tillfälle meddelat att de inte avser att nominera någon kandidat då de planerar att lämna unionen. Von der Leyen gick dock, den 6 november, ut med ett meddelande där hon uppmuntrade Storbritannien att så snart som möjligt presentera två kandidater, en manlig och en kvinnlig, för att möjliggöra von der Leyens ambition om en jämställd kommission. Den 11 november erkände även den brittiska regeringen att man bör förhålla sig till regelverket och därmed presentera en lämplig kommissionärskandidat, något som dock inte förväntas inträffa innan det brittiska nyvalet den 12 december.

En annan förändring som har tillkommit är att von der Leyen efter diskussioner med Europaparlamentet kommer att genomföra justeringar i benämningarna av flera av de föreslagna kommissionärernas portföljer. Portföljerna som påverkas är Nicolas Schmits, som kommer att kallas ”Jobs and Social Rights” (tidigare ”Jobs”), Virginijus Sinkevičius portfölj som blir kallad ”Environment, Oceans and Fisheries” (tidigare ”Environment and Oceans”) och slutligen Margaritis Schinas portfölj som nu omnämns som ”Promoting the European Way of Life”. Förändringen i portföljen som tidigare hette ”Protecting the European Way of Life” har efterfrågats då den tidigare benämningen uppfattades som kontroversiell då vissa läste in en högerpopulistisk anda i formuleringen. Nytt är även att Paolo Gentiloni, Italiens kommissionärskandidat med ansvar för ekonomi-portföljen, även tilldelas ansvaret för att koordinera implementeringen av FN:s globala mål i den europeiska planeringsterminen.

Tidsplanen är att de nya kandidaterna ska frågas ut av Europaparlamentet den 14 november och kollegiet ska därefter godkännas i sin helhet av parlamentet den 27 november, för att tillträda den 1 december. Det är fortfarande oklart om tidsplanen kommer att hålla.

För mer information
Läs  Central Swedens tidigare rapportering om den tillträdande kommissionen här
Läs mer om utfrågningarna av de nya kommissionärerna här
Läs mer om Storbritanniens nominerande av en EU-kommissionär här 
Läs pressmeddelandet om de uppdaterade portföljerna här