Samråd om Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) 2014 – 2020

Published On: 2023-01-25Last Updated: 2023-01-25

EU-kommissionens vill få inspel kring ERUF-investeringarnas effektivitet, ändamålsenlighet och genomslag under perioden 2014–2020.  Samrådet är öppet mellan den 18 januari och 12 april 2023 och riktar sig framförallt till aktörer som varit direkt eller indirekt involverade i implementering, programmering och utvärdering av fonderna.

Som en del av en större utvärderingsprocess har EU-kommissionen nyligen presenterat ett samråd om Europeiska regionalfonden och sammanhållningsfonden för perioden 2014 – 2020. I samrådet som är öppet från den 18 januari till den 12 april kan relevanta aktörer ge inspel om fondernas övergripande effektivitet, ändamålsenlighet och genomslag samt även tycka till om fonderas koppling till andra politikområden och strategier samt deras relevans och bidrag till EU:s övergripande mervärde.

Samrådets innehåll och deadline
Samrådet innehåller en enkät med flera underliggande frågor samt möjligheten att ge skriftliga inspel i relation till dessa frågor. I samrådet går det även att lämna övriga kommentarer eller bifoga relevanta inspel i form av politiska positioner eller underlag som förstärker svaren. Frågorna berör framförallt fondernas ändamålsenlighet, relevans, EU-mervärde, effektivitet och samstämmighet med andra politikområden och EU-program.

Deadline för inspel är den 12 april 2023.

Bakgrund och framtida användning av samrådets resultat
Under perioden 2014 – 2020 stod ERUF och Sammanhållningsfonden för nästan 70 % av EU:s totala budget för sammanhållningspolitiken och innebar därmed investeringar på omkring 290 miljarder euro till EU:s medlemsstater och regioner. För att ta reda på om medlen investerats på ett ändamålsenligt sätt, i relevanta insatser och vilken effekt dessa fått utför EU-kommissionen en omfattande efterhandsutvärdering av fonderna. Utvärderingen innefattar bland annat samråd men även intervjuer, seminarier och analyser där Generaldirektoratet för regional- och stadspolitik (DG REGIO) är ansvariga och ska presentera ett resultat under 2024. Resultatet ska ligga till grund för diskussionen och utformningen av framtidens sammanhållningspolitik.

Sverige tar på grund av ekonomiska faktorer inte del av sammanhållningsfonden vilken riktar sig till regioner länder vars bruttonationalinkomst (BNI) per capita är lägre än 90 % av EU:s genomsnitt. Från ERUF tog Sverige emot ca 8 miljarder Euro för programperioden 2014-2020 och ett liknande anslag för programperioden 2021-2027.

Mer information
Läs mer om samrådet och klicka dig vidare till samrådsenkäten
Läs mer om samrådet via EU-kommissionens hemsida
Läs mer om samrådet via EU-kommissionens nyhet
Läs mer om rådets slutsatser om den åttonde sammanhållningsrapporten
Läs mer om diskussionerna om framtidens sammanhållningspolitik via Central Swedens nyhet

Kontaktperson på Central Sweden
Rasmus Bergander
EU-strateg inom sammanhållningspolitiken samt
innovation med fokus på smart specialisering

+46 (0) 72 084 90 75