Varje år uppmärksammar EU-kommissionen projekt, finansierade av struktur- och investeringsfonderna, som uppvisar förträfflighet och skapat nya tillvägagångsätt för regional utveckling, genom utdelningen av REGIOSTARS. Under perioden 2 mars – 9 maj finns möjlighet att nominera projekt som skulle kunna vara mottagare av årets REGIOSTARS-utmärkelse. Prisutdelning sker under den Europeiska veckan för regioner och städer (EWRC) i Bryssel i oktober 2020.

Varje år delar EU-kommissionen ut pris till de mest originella och innovativa regionala projekten i Europa, finansierade av struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna), med målet att inspirera andra regioner och projektledare runtom i Europa som driver projekt inom olika prioriterade områden så som små och medelstora företags innovation, bio-ekonomi och hållbara stadstransporter.

REGIOSTARS-utmärkelserna delas ut i fem olika temakategorier: smart tillväxt, hållbar tillväxt, tillväxt för alla, stadsutveckling och slutligen årets kategori, som 2020 är stärk unga genom samarbete över gränsen – 30 år av Interreg!

Årets upplaga av REGIOSTARS har fem fokusområden som är viktiga för EU:s framtida regionalpolitik:

  • Strukturomvandling för ett smartare Europa;
  • Cirkulär ekonomi för ett grönare Europa;
  • Kompetens och utbildning för ett digitalt Europa;
  • Medborgarengagemang för sammanhållna europeiska städer;
  • Stärk unga genom samarbete över gränsen – 30 år av Interreg!

En jury kommer att utvärdera de inskickade projektansökningarna och utse vinnarna inom de fem olika kategorierna. Dessutom kommer allmänheten få möjligheten att rösta på det bidrag som vinner priset Allmänhetens val, genom att rösta via en omröstning på nätet.

I guiden för ansökande finns all nödvändig information för dig som tror att ditt projekt utmärker sig och kan vara en av vinnarna. Detaljerad beskrivning av årets priskategorier, behörighetskrav och priskriterier finns också i denna handbok som guidar dig som är intresserad av REGIOSTARS prisutdelning 2020.

Hur ansöker man?
Ansökan görs på REGIOSTARS plattform för ansökningar som är öppen mellan den 2 mars – 9 maj 2020. Vinnarna i de fem kategorierna, tillsammans med vinnaren av allmänhetens val kommer att ta emot priserna under REGIOSTARS-ceremonin i Bryssel under Europeiska veckan för regioner och städer (EWRC) i oktober 2020.

För mer information
Läs mer om ansökan och priskategorierna i guiden här.
Lämna in din ansökan för REGIOSTARS-awards här.
För mer information på svenska, klicka här.