Efter långa förhandlingar kom rådet under senaste toppmötet i Bryssel överens om vilka som medlemsländerna utser till toppjobben i EU:s institutioner. Den kanske tyngsta posten som EU-kommissionens ordförande har medlemsländerna utsett den tyska kristdemokratiska försvarsministern, Ursula von der Leyen, som sitt förslag. Förslaget till ordförandeposten måste nu röstas igenom i Europaparlamentet innan beslutet kan klubbas igenom.

Diskussionerna kring vem som skulle utses som ordförande för EU-kommissionen av Europeiska rådet har varit långa och en av frågorna som diskuterats flitigt var ifall rådet skulle ta hänsyn till spitzenkandidat-systemet. Spitzenkandidaten var de personer som partigrupperna i Europaparlamentet hade nominerat som sina toppkandidater till jobbet. Den största partigruppen, EPP, lade fram tysken Manfred Weber som sin kandidat men det stod snabbt klart att han inte skulle bli vald av rådet, detta med argumentet att han inte hade den erfarenhet som krävs för arbetet. Länge diskuterades även den socialdemokratiska partigruppen, S&Ds, toppnamn Frans Timmermans och liberalernas kandidat Margrethe Vestager, men de fick inte heller gehör från rådet. Förslaget föll slutligen på den tyska kristdemokratiska försvarsministern Ursula von der Leyen. För att hon ska kunna tillsättas som ordförande för EU-kommissionen krävs nu att rådets förslag röstas igenom av Europaparlamentet. För godkännande krävs absolut majoritet och om det inte inträffar måste stats- och regeringscheferna inom en månad nominera en ny kandidat.

Läs Europeiska rådets slutsatser från toppmötena den 30 juni-2 juli här

Den 3 juli röstade Europaparlamentet i Strasbourg om vem som ska bli deras talman under kommande två och ett halvt år. Valet föll på den italienske socialdemokraten David Sassoli.

Nedan listas tillsättningen av EU-posterna:

Förslag till EU-kommissionens ordförande

Ursula von der Leyen, tysk kristdemokratisk försvarsminister.

Europaparlamentets talman

David Sassoli, italiensk socialdemokratisk Europaparlamentariker.

Europeiska rådets ordförande

Charles Michel, belgisk liberal premiärminister.

EU:s utrikesrepresentant

Josep Borrell, spansk socialdemokratisk utrikesminister

Ordförande i Europeiska Centralbanken (ECB)

Christine Lagarde, fransk konservativ, chef för internationella valutafonden, IMF.

Ursula von der Leyen, rådets förslag till EU-kommissionens ordförande