Lägesrapport framtidskonferensen: EU-kommissionen integrerar medborgardialoger i sitt beslutsfattande

Published On: 2023-02-07Last Updated: 2023-02-27

Mot bakgrund av framtidskonferensen integrerar EU-kommissionen nu medborgardialoger som en metod i sitt beslutsfattande inom vissa viktiga områden. Syftet är att öka medborgarnas deltagande i EU:s politiska beslut. De första medborgarpanelerna är inom områdena matsvinn, mobilitet i utbildningssyfte och virtuella världar.

Konferensen om Europas framtid, även kallad framtidskonferensen, lanserades i samband med Europadagen den 9 maj 2021 och pågick under ett år. Syftet med konferensen var att skapa en dialog om EU:s framtid med och mellan EU:s medborgare och bidra till ökad demokratisk förankring av EU-samarbetet. Under året arbetade fyra medborgarpaneler, bestående av 800 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, intensivt med att lägga fram sina rekommendationer för EU:s framtid. Konferensen resulterade i en rapport med 49 konkreta förslag vilka EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet arbetar med att inkludera i deras respektive politiska agenda.

EU-kommissionen avser nu att fortsätta med medborgardialoger inom vissa viktiga områden för att förankra medborgarnas deltagande i EU:s politiska beslut. Deltagande- och samtalsbaserade metoder inkorporeras därmed i EU-kommissionens beslutsfattande. Nya medborgardialoger kommer till en början att tillämpas inom följande tre områden:

  • Matsvinn
  • Mobilitet i utbildningssyfte
  • Virtuella världar

Medborgarpanelerna kommer avge rekommendationer inom respektive område vilka kommer ligga till grund för kommissionens arbete, bland annat lagstiftningsförslag. Den första medborgarpanelen är inom området matsvinn där medborgarna får möjlighet att komma med idéer om ökade insatser för att minska matsvinnet i EU. Medborgardialogen inleddes i december 2022 och avslutas i februari 2023. Därefter kommer medborgardialoger inom områdena mobilitet i utbildningssyfte och virtuella världar ta vid. Medborgarpanelen träffas tre gånger inom respektive område.

Respektive panel består av ca 150 medborgare. Privatpersonerna har slumpmässigt valts ut men hänsyn har tagits till geografi, kön, ålder, socioekonomisk bakgrund och utbildningsnivå, för att urvalet ska vara representativt för EU:s mångfald. En tredjedel av deltaganarna är unga under 26 år.

För mer information:
Nya generationens medborgarpaneler
Den första medborgarpanelen om minskat matsvinn
Uppföljning av konferensen om Europas framtid

Kontaktperson på Central Sweden
Madeleine Olofsson
Informationsansvarig

+32 497 54 06 53

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58