Hur ser framtidens EU ut?

Published On: 2022-05-11Last Updated: 2022-05-11

Att göra hälsofrågor till en delad EU-kompetens samt att avskaffa krav om enhällighet för beslut i frågor som bland annat utrikespolitik och skattefrågor är två av medborgarförslagen som framkommit i Konferensen om Europas framtid. Medlemsländerna och Europaparlamentet är splittrade i hur samtalet om EU:s framtid ska tas vidare.

På Europadagen, den 9 maj, förra året invigdes Konferensen om Europas framtid. Under året har bland annat fyra medborgarpaneler, bestående av 800 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, arbetat intensivt med att lägga fram sina rekommendationer för EU:s framtid. Resultatet är en rapport med 49 konkreta förslag som presenterades för ordförandena för de tre institutionerna under konferensens avslutningsceremoni i Strasbourg den 9 maj 2022, ett år efter att konferens invigdes.

Många av medborgarpanelernas förslag går att genomföra på EU-nivå om det finns en politisk vilja. En del av förslagen skulle dock kräva ändringar i EU:s fördrag för att kunna genomföras. Det handlar bland annat om att göra hälsofrågor till en delad EU-kompetens samt att avskaffa krav om enhällighet för beslut i frågor som bland annat utrikespolitik och skattefrågor.

Det senare, om att avskaffa krav på enhällighet, var en fråga som Frankrikes president Macron kommenterade i sitt tal under avslutningsceremonin. Frankrike tillhör ett av de medlemsländer som är öppna för en dialog om EU:s framtid som skulle kunna innebära fördragsförändringar. Macron deklarerade i talet att han önskar att EU:s medlemsländer diskuterar frågan med en nödvändig djärvhet och frihet under det kommande EU-toppmötet i juni.

Sveriges position kring fördragsändringar har sedan länge varit tydlig, syftet med framtidskonferensen har aldrig varit att diskutera fördragsförändringar. Sverige har stöd i denna position från 12 andra medlemsländer som gemensamt i samband med avslutningsceremonin publicerade ett uttalande för att understryka detta.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europaparlamentets talman Roberta Metsola, Frankrikes president Emmanuel Macron med flera tillsammans med representanter från medborgarpanelerna under Framtidskonferensens avslutningsceremoni i Strasbourg 9 maj 2022. Bild: Framtidskonferensens hemsida

För mer information
Läs uttalandet om Sverige och övriga 12 medlemsländer kring utkomsten av Framtidskonferensen på Regeringens hemsida
Läs medborgarpanelernas rapport med de 49 förslagen i sin helhet på konferensens hemsida
Läs mer om medborgarpanelernas rekommendationer i Central Swedens artikel här

Lyssningstips
Lyssna på Sveriges Radio P1 inslag om framtidskonferensen här
Lyssna på Sveriges Radio Europapodden bland annat om Macrons tal i Europaparlamentet på Europadagen här

Kontaktperson på Central Sweden
Johanna Bond
Kontorschef

+32 496 30 69 58