Förslag om bindande mål för återställande av naturen

Published On: 2022-07-13Last Updated: 2022-08-17

Rättsligt bindande mål för återställande av naturen, däribland ökad biologisk mångfald i skogs- och jordbruksekosystemen, är en del av ett nytt lagförslag från EU-kommissionen. Förslaget förhandlas nu av medlemsländerna och Europaparlamentet.    

I slutet av juni presenterade EU-kommissionen förslag till lag om återställande av naturen. Lagförslaget omfattar bland annat rättsligt bindande mål för återställande av naturen i olika ekosystem. Målet är att senast 2030 täcka minst 20 procent av EU:s land- och havsområden med åtgärder för återställande av naturen och att senare utvidga dessa till att omfatta alla ekosystem som behöver återställas senast 2050.

Exempel på mål som föreslås:

  • Ingen nettoförlust av grönområden i städer från 2030
  • En allmän ökning av den biologiska mångfalden i jordbruksekosystem
  • Restaurering av dränerade torvmarker som används för odling eller torvtäkt
  • En allmän ökning av den biologiska mångfalden i skogsekosystemen

Reaktioner på förslaget
LRF:s preliminära analys är att förslaget innebär en kostnad på ungefär 350 miljarder kronor i ersättning till skogsägare som förlorar sin mark till 2050. Branschorganisationen Skogsindustrierna menar att tolkningen av mål och referensvärden blir avgörande och pekar bland annat på att med Sveriges nuvarande val av referensvärde för bevarande av näringsrik ekskog skulle förslaget innebära att Sverige behöver femdubbla arealen ekskog i södra Sverige. WWF välkomnar lagförslaget och lyfter särskilt fram förslag om tidsatta mål för restaurering av ekosystem på land, hav och i sötvatten ett av de mest positiva förslagen.

Bakgrund
Lagförslaget är en del i EU:s strategi för biologisk mångfald 2030 som presenterades under våren 2020. Strategin är en viktig del i genomförandet av den europeiska gröna given. I oktober 2020 presenterade EU-kommissionen i dess arbetsprogram 2021 att de avsåg att under 2021 presentera lagförslaget. I november 2020 lanserade EU-kommissionen ett färdplanssamråd som en del i en konsekvensanalys i utarbetandet av lagförslaget. I januari 2021 öppnade EU-kommissionen ytterligare ett samråd för att få in synpunkter på lagförslaget. Kommissionen har nu presenterat sitt färdiga förslag. Förslaget går vidare för behandling i Europaparlamentet och rådet och därefter förhandling mellan de två institutionerna innan lagen kan antas. För att påverka förslaget krävs därmed i detta skede dialog med regeringens företrädare i förhandlingarna samt Europaparlamentariker.

För mer information
Läs EU-kommissionens pressmeddelande om lagförslaget här
Läs mer om bakgrund och den fortsatta lagstiftningsprocessen kring detta lagförslag på Europaparlamentets hemsida
Läs mer om strategin för biologisk mångfald på Central Swedens hemsida

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur

+32 495 79 13 92