Sammanhållningspolitik

Sammanhållningspolitiken är den politik som ligger till grund för utformningen och genomförandet av de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna/ESIF). Sammanhållningspolitiken är beställt av samtliga medlemmar och är främst ett område för politisk påverkan, då projektstödsarbetet genomförs effektivare av andra aktörer som arbetar med förvaltningen av fonderna på regional nivå.

Central Sweden arbetar aktivt med att påverka politiken som ligger till grund för fonderna och verkar för att sammanhållningspolitiken utformas på ett för medlemmarna så gynnsamt sätt som möjligt inför nästa programperiod. EU-kommissionen presenterade sitt förslag om ny långtidsbudget i början på maj 2018 och förslaget om sammanhållningspolitiken för perioden 2021–2027 presenterades kort därefter. Den totala budgeten för sammanhållningspolitiken minskas i EU-kommissionens förslag med cirka sju procent, dock motsvarar den svenska tilldelningen ungefär samma nivå som i nuvarande programperiod.

Arbetet under 2020 kommer att handla om att fortsätta bevaka utvecklingen, upprätta nya och upprätthålla existerande kontakter med tjänstemän på relevanta generaldirektorat inom EU-kommissionen och samverka med andra regioner och aktörer som strävar mot samma mål inför kommande programperiod, både i svenska och europeiska konstellationer. Arbetet kommer till stor del att handla om att föra fram medlemsregionernas antagna ståndpunkter, genom samtliga möjliga kanaler, om den framtida sammanhållningspolitiken för att försöka påverka förhandlingarna som ligger till grund för den slutgiltiga utformningen av politiken. Central Sweden kommer att delta aktivt i diskussionerna om programperioden efter 2020 och föra en löpande dialog med tjänstemän i regionerna för att informera om och ta ställning till olika förslag och initiativ. Central Sweden kan under 2020, utifrån förfrågan från medlemsregionerna, bistå i programmeringsarbetet för ERUF, i första hand, men även ESF.